Favágás, tüzifa darabolás, fakivágás házilag

Favágás, tüzifa darabolás, fakivágás házilag

A fűtési szezon kezdetén felmerülhet a kérdés, hogy mivel melegítsük otthonunkat?

A látvány és esztétikai szempontok mellett manapság már egyre inkább anyagi, gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni döntés során. Amennyiben a fával történő fűtés mellett döntünk, nem árt ha fel vagyunk szerelve valamilyen favágó szerszámmal. A tüzifa ára általában arányos az aprítottságával.

Ha vállalkozó kedvűek vagyunk és szeretnénk kicsit spórolni a tüzifa árán, akkor egy láncfűrésszel könnyedén összedarabolhatjuk a szálban megvásárolt (olcsóbb) tüzifánkat.

Sokan félnek a láncfűrésszel történő favágástól, veszélyesnek tartják, joggal hiszen egy óvatlan mozdulattal sújos sérüléseket okozhat.

Mégis, ha kellő tisztelettel és a szabályokat betartva óvatossággal bánunk vele, nem veszélyesebb mint bármelyik famegmunkáló gép.

fűrészállvány

Ha csak hobbi szinten a ház körüli favágásra használjuk, elegendő lehet egy elektromos láncfűrész. Akár ezzel is képesek lehetünk kisebb favágásra, fakivágásra, komolyabb munkához azonban elengedhetetlen a benzinmotoros társa. Ezek közül is inkább az ismert márkákat ajánlanám, nem érdemes megvenni egy 20-30 EFt-os gépet, kicsit többért már profi menőséget vásárolhatunk, amivel valóban tudunk fát vágni.

Favágás során a legegyszerűbb művelet a tüzifa darabolása, persze csak ha szabályosan csináljuk és használjuk a favágó fűrészállványt, csak a vezetőlap tövénél vágunk a láncfűrész rönktámaszával a fát megtámasztva, és figyelemmel tartjuk a rönk húzott és nyomott oldalát. Persze azért ennek is vannak veszélyei pl. ha mégis a vezetőlap végével vágunk, az könnyen felcsapódhat. Ilyenkor még a biztonsági láncfék sem biztos, hogy megvédi a favágót.

A darabolásnál már kicsit veszélyesebb művelet a fakivágás, ehhez jó ha van némi rutinunk a láncfűrész használatában, favágásban. Fakivágásnál, döntésnél elengedhetetlen az előkészítés. Fel kell mérnünk a fa hosszát, az esetleges húzási irányt (a fa dőlését). Meg kell tisztítani a fa körüli területet, menekülési útvonalat. Ez a dőlési iránnyal ellentétesen kb. 45° os sávot jelent.

hajkvágás

Ezután kezdődhet a fakivágás a hajkvágással. Ez kb. a fa átmérőjének az 1/4-éig tartson. Utána a fa másik oldaláról kezdjük meg a döntővágást, ez 4-5 cm-rel legyen magasabban mint a hajk alja. Ha mindent jól csináltunk, a fa azelőtt elkezd dőlni hogy összeérne a hajk és a döntővágás. Egy ún. törési lépcső keletkezik. Ilyenkor azonnal vegyük ki a fűrészt a fából, ellenkező esetben könnyen megsérülhet a vágószerkezet.

Nagyobb, veszélyes fák kivágását bízzuk szakemberre, mivel itt már elengedhetetlen a jól képzett favágó. Figyelemmel kell lenni a fa húzására, irányára, a korona formájára,  a szélerősségre, domborzati viszonyokra, stb. Amennyiben nem rendelkezünk a fa döntéséhez elegendő hellyel, a fát csak ledarabolva lehet kivágni. Ehhez valamilyen módon fel kell jutni a fára (pl. emelőkosárral, alpintechnikával, speciális favágásra gyártott mászóvassal) és a levágott részeket kötelekkel, kötélfékkel juttathatjuk a földre. Ehhez már komoly szaktudásra, rutinra és persze profi felszerelésekre van szükség. A házilag a létrát a fához támasztós módszert tényleg nem ajánlanám, komoly baleset lehet belőle amikor a levágott faág kiüti a láncfűrészt kézben tartó "favágó" alól a létrát.