Favágás alpintechnikával - Magyarországon

Favágás alpintechnikával - Magyarországon

IPARI ALPINTECHNIKÁVAL VÉGZETT FAVÁGÁS - FAKIVÁGÁS - GALLYAZÁS

A lakott területen, városokban élő fák közvetlen környezetére egyre inkább jellemző a zsúfoltság. Utcák, parkolók, épületek, légvezetékek sokasága veszi körbe őket. Ez sajnos megnehezíti a favágási, faápolási, esetleg fakivágási munkák végrehajtását, pedig az itt lévő fáknak nagy szüksége van a favágókra. Nem csak esztétikai szempontok miatt, hanem a fák egészségének megőrzése érdekében sőt sokszor a balesetveszély elkerülése miatt is szükséges és indokolt lehet a favágás, gallyazás vagy akár fakivágás is.

Ezért a lakott területen, alpintechnikával végzett favágás, fakivágás, gallyazás sok országban külön szakmának minősül, azonban hazánkban jelenleg sajnos nincs ilyen jellegű favágó képzés.

Szerencsére létezik néhány rendelet, ami szabályozza az alpintechnikás favágást:

  • Az ipari alpintechnikai biztonsági szabályzat, amely tartalmazza többek között a biztosítások szükségességét favágás közben;
  • A favágás biztonsági előírásairól szóló Erdészeti Biztonsági Szabályzat (EBSZ): erdészeti tevékenységnek tekinti a fakivágási, gallyazási munkavégzést.

Néhány előírása:     

  • láncfűrészt csak két lábbal stabilan a talajon állva lehet használni,
  • a fa koronájában csak kézi, vagy egykezes láncfűrész használható,
  • a fa koronájában 18-50 év közötti férfiak dolgozhatnak, akik az időszakos orvosi vizsgálaton a magasban végezhető munkára alkalmasnak bizonyultak,
  • akivágás - döntés esetén a fa kétszeres magasságán belül a munkásokon kívül senki sem tartózkodhat,
  • favágás közben a vezetőlemez síkjában tilos tartózkodni.

A városi körülmények között dolgozó favágónak több szakmát kell elsajátítania, ötvöznie, ami érinti a faismeretet, fűrészhasználatot és az ipari alpintechnikát. Elengedhetetlen, hogy a favágó ismerje az adott fafaj tulajdonságait (gallyazási lehetőségeit, esetleges fahibákat, a fa fizikai tulajdonságait pl. súly, keménység, rugalmasság). A láncfűrész használatát és a lehetséges vágási módokat, fakivágásnál a hajkvágás kivitelezését nagy pontossággal végezze, szemrevételezéssel tudja felbecsülni a fa magasságát, súlypontját, gallyazásnál a levágott ágak súlyát, ismerje az ipari alpintechnika fogásait pl. kettős biztosítás, fára felmászás és lejutás lehetőségei, csigarendszerek kiépítése, stb.

Összességében elmondható, hogy az alpintechnikával végzett favágás, fakivágás, gallyazás megfelelő szakképzettségekkel és gyakorlattal biztonságosan és hatékonyan végezhető.