Cserje és bozótirtás - hatékonyan

Cserje és bozótirtás hatékonyan

Egy öt-tíz éve elhanyagolt területet (cserjést, bozótost) ha újra szalonképes állapotba szeretnénk hozni, már nem elegendő fűkaszálásról, gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt számtalan fás szárú növény, cserje is megtelepszik a területen, így a bozótirtás jóval munkaigényesebb a lágyszárú gyomokhoz viszonyítva.

Az elhanyagolt területek szukcessziós folyamatai

Amennyiben felhagyunk az addig művelt kert, terület rendszeres áplásával, gondozásával, azt egy idő után a természet megpróbálja visszahódítani. Ez a szukcesszió, amely során a területen egymás után rendre különféle növénytársulások jelennek meg, és az idő múlásával folyamatosan gyarapodnak. Kezdetben pionír társulások alakulnak ki, majd a sort a záró társulás zárja, mely az adott területen jellemző, természetes növénytársulásból áll. Ez hazánk területén általában valamilyen cserjés bozótos, később pedig erdő.

A gondozatlan területeken először az egynyári gyomnövények jelennek meg, majd hamarosan megtelepednek az évelő gyomok is. 5-6 év elteltével már a gyomnövények és a fűfélék mellett hamarosan megjelennek a fásszárú növények, a cserjék, bozótos is.

Bozótirtás

A cserje és bozótirtás leghatékonyabb módja a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy beavatkozunk a természetes folyamatba, még mielőtt az csak bozótirtással vagy favágással lenne visszafordítható. Gondoljon bele, mennyivel könyebb és gazdaságosabb a rendszeres fűkaszálás vagy gyomirtózás, mint az elhanyagolt területen végrehajtott cserje és bozótirtás.

Motoros kaszákkal azok teljesítményétől és a felszerelt vágószerszámtól függően sokféle munkafolyamat elvégezhető: kezdve a fűszegély-nyírástól a bozótirtásig, kisebb fakivágásig. A tisztítandó területeket többféle kategóriába sorolhatjuk, mint füves terület akadályokkal, gyenge gyom, erős gyom, nád és bozót, valamint bozót, még lágy szárú fákkal, cserjékkel.

A motoros fűkaszákra nem csak a fűvágáshoz használt damilfejet szerelhetjük, hanem különféle fém bozót és cserjeirtó késeket, vagy akár favágó korongot, amelyek pengekialakítása sokféle, így az adott terület növényzetének függvényében választhatjuk ki a legmegfelelőbbet közülük.

A nagy teljesítményű motoros kaszák vastag damilszála az erős, nagyra nőt gyomokat is elvágja. A fás szárú cserjék azonban lecsökkentik a vágószál élettartamát, vágóteljesítményét, illetve pár milliméteres szárátmérő fölött már nem is lehet használni a vágódamilt. Ilyenkor sokkal termelékenyebb a munka a két-három-négy ágú vágótárcsákkal, vagy ún. mulcsozótárcsával, ezeket az ipari jellegű, nagyteljesítményű fűkaszákra érdemes felszerelni. Ha bozótosunkban már fásodott törzsű cserjék is vannak, akkor marad a motoros fűrésszel való favágás, irtás.

bozótirtás fűkaszával
Cserjeírtás

Ha ezzel megvagyunk, és letakarítottuk a területet, akkor - ha mód van rá - célszerű a levágott cserjést, bozótost összegyűjteni, eltávolítani, ill. ajánjott a megmaradt tuskókról a pár hónap alatt újra hajtó sarjhajtásokat gyomirtó szerrel lepermetezni. Ezzel megelőzhető a cserjék újbóli elszaporodása.

Vegyszeres kezelés a sarjhajtások ellen

Bozótírtás permetezéssel

A megbolygatott cserjés-bozótos rész e "támadásra" erős gyökérhajtás-növekedéssel fog reagálni, azaz ha nem figyelünk oda, a letisztított terület egy éven belül még áthatolhatatlanabb cserjés bozótos lesz, mint előzőleg volt. A roncsolt, de földben maradó gyökerekből meginduló hajtásnövekedést többféle módon korlátozhatjuk.

Ha deszikkáns/perzselő gyomirtó szerrel rendszeresen kezeljük az előtörő hajtásokat, az is csökkenti ezek fejlődését. Ezek a gyomirtószerek a zöld növényi részeken szívódnak fel, és pár napon belül leszárítják azokat. Ilyen perzselő szereket rendszeresen alkalmazva folyamatosan elpusztíthatjuk az előtörő hajtásokat, és előbb utóbb a gyökérben felhalmozott tápanyagkészlet elfogy, így utánpótlás híján a gyökér is elpusztul a talajban.

Vannak granulált formában hosszanható gyomirtó szerek, amelyek akár egy évig gátolják a növények létét a területen. Ezeket tavasszal esős időben kell a megfelelő koncentrációban és minél egyenletesebb szórásképpel kijuttatni. E szerek, ha nem is teljesen, de valóban lecsökkenti a terület újra gyomosodását.